Goochelen - The Charming Thief
Goochelen - Dominik Messiaen

Ontstaan en de geschiedenis van de goochelkunst

Goochelen bestaat misschien al zolang als er mensen bestaan, want een illusie opwekken spreekt altijd tot de verbeelding. Men zegt weleens dat een mens bedrogen wil worden. Bij goochelen is dit zeker van toepassing, maar dan in positieve zin. Een mooie show van een goede goochelaar verrast elke mens. Hoe en wanneer goochelkunst als optreden is ontstaan valt niet met zekerheid te zeggen. Sjamanen zouden in de oudheid al hun bijzondere ‘krachten’ vertonen door middel van goocheltrucs. En in de middeleeuwen werden goochelaars nog prestidigitateurs genoemd. Ze gaven voorstellingen op straat of op open podia. Maar het bekende ‘spel’ balletje balletje bestaat al van voor de jaartelling en wordt ook vandaag de dag nog graag gebruikt door goochelaars. Ook oplichters kennen deze truc. Ze laten het publiek zien onder welk bekertje een balletje zit. Je kunt dan gokken onder welk bekertje het balletje zit, na enig verwisselen van bekertjes. De goochelaar (in dit geval een oplichter) weet het echter zo te doen dat je altijd je geld verliest. Hoe oud de goochelkunst exact is, weet dus eigenlijk niemand.

Vrijwel iedereen wordt gefascineerd door goochelen. Het lijkt namelijk op toveren. Wie heeft bijvoorbeeld nog nooit gehoord van de wereldberoemde illusionist Houdini? Ook hij maakte gebruik van de illusie. Sommige trucs maken zoveel indruk dat het publiek er nooit achterkomt hoe het zit. Een goede goochelaar deelt misschien wel geheimen met andere goochelaars, maar verraadt ze nooit.

Goochelkunst in Nederland

Nederland heeft ook veel beroemde goochelaars voortgebracht die wereldkampioenschappen wonnen, zoals bijvoorbeeld Tel Smit, die tweemaal wereldkampioen manipulatie werd, en Fred Kaps en Ger Copper zijn ook bekende namen. In het jaar 2000 won het komische goochelaars-duo Scott The Magician & Miss Muriel het kampioenschap. Goochelen is ook nu in Nederland nog populair. Bekende illusionisten als Hans Klok hebben zelfs de wereld veroverd. Nederland houdt van goochelen. Er zijn dan ook veel amateur goochelaars. Goochelen is namelijk ook erg leuk als hobby. Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Beroeps-goochelaars weten genoeg geld te verdienen om van hun goochelkunsten te leven. Goochelaars gebruiken vaak bestaande goocheltrucs maar beroepsgoochelaars verzinnen regelmatig zelf nieuwe trucs.

Wat is een goochelaarsvereniging?

Dit zijn verenigingen voor goochelaars. De goochelaars en illusionisten ontmoeten elkaar, wisselen ideeën uit en praten over van alles wat met de goochelkunst samenhangt. Ze laten elkaar hun nieuwste goocheltrucs zien en overleggen erover. Ze hebben geheimhoudingsplicht.

Hoe kom je aan goede goocheltrucs?

Bestaande goocheltrucs kun je leren door veel te oefenen. Vaak komt het aan op vingervlugheid en weten hoe je iets moet presenteren. Je hand lijkt leeg en toch zit er een kaart achter verstopt. Hoe pak je dat aan? In goochelwinkels verkopen ze goocheltrucs met uitleg. Deze trucs zijn niet goedkoop. Wil je als amateur beginnen met goochelen kun je ook cursussen vinden of les nemen bij een echte goochelaar. In Nederland wonen duizenden amateur goochelaars die met veel plezier hun hobby uitvoeren. Slechts een handvol wordt beroeps.

Goochelkunst in België

België is beroemd om grote goochelaars zoals Servais Le Roy, die al op tienjarige leeftijd zijn carrière als goochelaar begon. Hij creëerde zelf de levitatie-act die tot op de dag van vandaag nog door vele illusionisten gebruikt wordt. Tijdens deze act zweeft iemand ogenschijnlijk in het luchtledige. Er zijn verscheidene beroemde Belgische goochelaars zoals Luc Apers, Gili en Klingsor. België heeft zelfs een Museum Voor Goochelkunst en Illusie.

Moderne goochelaars zoals David Copperfield en Tommy Wonder

Goochelaars werden illusionisten en illusionisten zijn steeds vaker in staat tot grote spectaculaire goocheltrucs. Moderne technieken spelen daarbij een rol, maar ook het rap uitwisselen van informatie via internet zorgt ervoor dat mensen steeds meer en sneller informatie kunnen vinden en uitwisselen. Dit heeft ook een positief effect op de kunsten van goochelaars en illusionisten. De Nederlander Tommy Wonder werd beroemd in de Verenigde Staten. Hij werkt soms wel meer dan 20 jaar aan het perfectioneren van een truc. David Copperfield is ook wereldberoemd geworden met zijn goochelkunsten en illusies.

Criss Angel Star Of Fame

De opvallende Criss Angel (Christopher Nicholas Sarantakos) kreeg een Star Of Fame. Hij werd geboren in New York. Criss houdt zich bezig met verschillende vormen van goochelkunst, zoals illusionisme, hypnose, en hij is boeienkoning, acteur en stuntman. Zijn optredens trekken volle zalen. De sfeer die hij creëert, is morbide en daardoor extra spannend. Zijn shows zijn luguber en fascinerend. Hij deelt een vrouw in twee stukken en beide stukken kruipen weg voor de ogen van het publiek. Hij heeft zich laten verpletteren door een stoomwals, zich verplaatst van het ene dak naar het andere zonder dat men dit verklaren kan. Ook heeft Criss Angel zich (zogenaamd) laten spietsen op een hek met scherpe punten en hij liep eens over het water van een zwembad vol badgasten. Deze illusies hebben hem groot en beroemd gemaakt.