Pickpocket op bezoek bij de RTBF - The Charming Thief
Pickpocket op bezoek bij de RTBF - Dominik Messiaen

Naar aanleiding van een aantal recente diefstallen nodigt Benjamin Maréchal zakkenroller Dominik Messiaen uit naar de RTBF studio voor het consumentenprogramma “On n’est pas des pigeons”. Daar besteelt de pickpocket expert eerst TV-kok Carlo de Pascale om daarna uit te leggen wat het principe achter het zakkenrollen is. Hij wijst op de gevaren en hoe je je kan beschermen tegen pickpockets.

Zo legt hij uit dat je op reis het beste 1 hangportefeuille onder jouw kleren draagt met daarin jouw identiteitskaart en kredietkaarten. Daarnaast zorg je voor een tweede portefeuille met wat bankbiljetten en kleingeld om overdag te betalen. In het slechtste geval wordt deze portefeuille gestolen en heb je nog steeds de andere portefeuille met jouw papieren en het gros van het geld.

In drukke publieke ruimtes is het zaak om je niet te laten isoleren of insluiten. Gebeurt dit onverhoopt toch, wees dan heel alert en kijk de mensen rond jou aan en laat zien dat je hun gezichten gezien hebt. Merk je plots dat je toch bestolen bent, sla dan onmiddellijk alarm. Zakkenrollers willen absoluut niet op heterdaad betrapt worden en zullen de portefeuille onmiddellijk weggooien. Op die manier is er geen bewijsmateriaal tegen hen.

Tot slot vertelt zakkenroller The Charming Thief waarop je moet letten bij het aankopen van een handtas. Zorg voor een tas met een ritssluiting met daarbovenop een flap die je kan afsluiten met een knop of een lederen riempje. Draag de tas ook steeds met de flap tegen het lichaam. Zo kan je voelen wanneer iemand de tas probeert te openen. Waak er ook over dat jouw portefeuille of smart phone onderaan ligt en dat je er een aantal zakdoeken, sjaals of dergelijke over legt. Op die manier moet een zakkenroller puur op het gevoel werken wat het stelen veel moeilijker en delicater maakt.

Heb je een rugzak, draag die in drukke openbare plaatsen op de buik. Of beter nog, zorg dat er zich geen kostbare bezittingen in bevinden.

Wil je de uitzending opnieuw bekijken, dan kan dit op de de website Auvio van de RTBF.

Link: https://www.rtbf.be/auvio/detail_comment-se-proteger-du-vol?id=2597975